onsdag den 28. september 2011

garn og fødselsdagsgave


Denne smukke broche fra Birthe Sahl fra Halvrimmen i Han Herred fik jeg idag i fødselsdagsgave.

Og den blev jeg rigtig glad for.

Den er perfekt til mine strikketrøjer - og ikke mindst til den, jeg planlægger at strikke, nemlig Vitamin D.
Og faktisk vil jeg meget gerne have den karrygule som I ser på billedet. Brochen kunne ikke have været mere velvalgt !

Mit fødselsdagshumør rakte også til at bestille garn til en ny strikkekjole, nemlig den jeg har omtalt fra det nye Kreativ Strik.
Så nu har jeg bestilt 9 nøgler Jaraponica garn, der kommer i næste uge.  Nu jeg var der købte jeg også lige 3 nøgler gul alpaca, til brug for en julegave.

Og så købte jeg en fødselsdagsgave fra mig til mig - nemlig 'Strik en Ø'. Den måtte jeg da eje.

 Jeg fik også det smukke kort, som I ser her. Kortet fik jeg sammen med en forklaring om, at det var en guldfugl der lagde guldæg. Og det var jo ikke så ringe. Lidt guldæg kan vi jo altid bruge ;o)  Især med alle de penge der fyres af på garn.

Dqpage.blogspots fødselsdags give-away giver rigtig gode vinderchancer.

Jeg vil sige, at lige nu er det 50/50.  50% af de tilmeldte vinder lydbogen med Sara Blædel.

Jeg kan kun opfordre til at flere melder sig under fanerne (skønt jeg ikke er blind for, at der er visse interesser for, at oddsene forbliver hvor de er). Der er stadig god tid at løbe på.

Nedenunder ser I min fødselsdagsgave til mig selv. Mon ikke den kommer til at give anledning til endnu mere garnkøb ?

mandag den 26. september 2011

Give-away i september.


Dqpage er i fødselsdagshumør.

Det er nu en måned siden dqpage.blogspot.com kom til verden, og mange mange år siden jeg selv gjorde det samme.

Det har været en fornøjelse at blogge. Det har givet energi og masser af inspiration - lige hvad jeg var ude efter. Fedt at gå på rundtur i blogland og her at møde mange forskellige kreative universer. Så dqpage blog er kommet for at blive !

Temaerne har indtil nu bl.a. været haven, sund mad, boganmeldelse, glaskunst, og strik.

Så jeg tænkte at min første give-away skulle være noget, der rammer bredt.

En lydbog blev derfor valget.  En lydbog kan man lytte til mens man er i haven, laver mad, eller strikker -  Selv holder jeg meget at at høre lydbog når jeg kører bil. Som Give-away har jeg valgt hele Danmarks krimi dronning Sara Blædels bog 'Hævnens Gudinde'.

Er du interesseret i at vinde den, er det en forudsætning at du er fast læser. Desuden, at du lægger en kommentar om, at du er interesseret i at vinde. Desuden vil jeg blive glad hvis du linker til min blog, men det er ikke en forudsætning for at deltage.

Jeg regner med det sker ved lodtrækning den 15. oktober - og ved minimum 10 faste læsere.  Om selve lodtrækningen kommer til at foregå med bind for øjnene og jeres navne på små sedler eller om det bliver på den mere avancerede lodtrækning som teknologien giver mulighed for, må bero på om jeg inden den 15. oktober finder ud af hvordan man gør  ;o)

Velkommen til min første give-away.

lørdag den 24. september 2011

strikkemæssigt dilemma og sensommerblomster

solsikkerne er snart på vej retur - men der er masser af kerner til fuglene.

 Dette er rygstykket af Blomstertrøjen fra 'Feminin Strik' side 68. Den blev langt om længe færdig, og jeg er nu nået til snart at være færdig med venstre forstykke. Nu mangler kun de korte ærmer. Eller gør de ?
Vipper stadig med om jeg skal trævle ryggen op, for der er en fejl. Jeg har selv opdaget den.
Men spørgsmålet er: kan I  ?
Som jeg skrev forleden, var der en, der sagde til mig, at den fejl i den grad var i småtingsafdelingen, og at jeg skulle lære at leve med, at der måtte være en tolerance for småting. (eller noget i den stil).
Og det kan hun jo have så evigt ret i.
Trøjen har jeg haft trævlet op mange gange undervejs - og da fejlen er et godt stykke under mønsteret, er jeg ikke tilbøjelig til bare at trævle op og starte forfra. Det mønster koster nemlig tid og energi.
Hvad siger I ? kan I se fejlen ? skal jeg trævle op ?
jeg har stadig et par dage til at beslutte mig.
Når først stykkerne er syet sammen, er terningerne kastede ..
Næste projekt ligger og venter !
petunierne er stadig flotte

torsdag den 22. september 2011

Kom forbi Bettekun


 Igår, da jeg alligevel kørte igennem Års, havde jeg bestemt mig for at lægge vejen omkring 'Bettekun' i Gislum.

Bettekun er jeg blevet bekendt med her gennem bloggen. Jeg har her kunnet læse, at Mette, der driver 'Bettekun' bl.a. forhandler garn fra Geilsk.
En anden blogger, 'Strikke-feen' havde strikket trøjen D-vitamin fra Ravelry. Det er en ret flot og anvendelig model, så jeg lod mig inspirere af Strikkefeen og købte samme opskrift. (kan ses på strikkefeen. blogspot.com)

Så nu manglede jeg bare  garn ..

Strikke-feen havde netop brugt Geilsk den 3 trådede uld/bomuld i denne opskrift, så det var oplagt at kigge på det nu jeg var i Bettekun.

Jeg skal lige sige, at opskriften på D-vitamintrøjen er på engelsk og i engelske mål, så der skal lige regnes om.
Det lykkedes mig at nøjes med at købe garn til én trøje - der var ellers mange flotte farver at vælge imellem. Der er jo altid postordresalg at vende tilbage til, nu hvor jeg har set farverne.

 Mette fortalte i øvrigt, at hun på lørdag har strikkecafé med Karen Klarbæk. Hold evt. øje med arrangementerne i Bettekun på bettekun.blogspot.com.

Blusen med tulipanmønsteret, som jeg har skrevet om, skrider ligeså stille fremad.  Men jeg har opdaget en fejl. Dem jeg har vist den til siger, at det ikke er noget man lægger mærke til. Men jeg ved den er der, og det generer mig. Nu er jeg i et dilemma: det har taget en hulens tid at strikke trøjen, og jeg vil gerne snart være færdig. Skal jeg lade fejl være fejl og afslutte? eller skal jeg trævle det meste af rygstykket op for at rette den (incl. mønsterfeltet).

Jeg fik meget klar besked igår af min læsegruppe: nu må jeg lære at leve med at alting ikke bliver så perfekt ! de synes det var direkte dumt, hvis jeg gav mig til at trævle op for den lille ting, som ingen alligevel så ..!

Den må jeg lige forhandle lidt med mig selv.
Det er jo faktisk rigtigt, at jeg kan bruge den til at bearbejde mig selv lidt.
Sokkerne herunder er strikket i eskimogarn fra Drops, og opskriften er også fra Drops. Det er nogle gode varme sokker til efterår og vinter - og også gode til hjemmesokker. OG en glimrende julegaveidé.

tirsdag den 20. september 2011

strikket poncho til efteråret.
Nu er det vist snart for alvor ved at være efterår, og vi kryber ind i vore strikkehuler.

Jeg er i fuld gang med at planlægge hvad jeg skal have gang i af strikketøj. Både som julegaveideer, og som større projekter til mig selv. Kjolen fra Kreativ Strik, jeg omtalte forleden, bliver et af de større projekter, og et par D-vitaminer fra Ravelry, efter inspiration fra Strikke-feen.

Og så alt det løse.

Og så vil jeg lige vise jer et par af mine færdige ting, der måske kan tjene som inspiration.

Jeg strikkede denne poncho af en meget tyk garn fra hjertegarn på pinde nr 10. Opskriften var enkel og modellen hurtig at strikke. Den er strikket på rundpind med udtagninger for og bag. Jeg valgte at strikke en rullekrave på.


Denne bluse er strikket i Shine fra Sandness Garn. Modellen er fra sommerens nr. af Kreativ Strik. Det er en sød model, men desværre er den lige lovlig åben under armene. Den kan måske med fordel bruges som vest.
fredag den 16. september 2011

Kreativ Strik Idag var så den længe ventede dag, hvor det nye nummer af 'Kreativ Strik' nr. 14 - 2011 udkom.

Fra det sidste nummer af Kreativ Strik har jeg strikket en del af modellerne (se tidligere blog), og jeg var noget spændt på, om der mon var nogle gode opskrifter på strikkede kjoler i det nye, der kom idag.

Jeg har nemlig lovet mig selv en strikket kjole til vinter.

Og da det er et stort, og heller ikke billigt, projekt, må jeg hellere være sikker, og finde en rigtig flot model.

Og ganske rigtigt, på side 50 er der den sødeste kjole i hulmønsterbaner, der ligner rigtig meget det, jeg havde haft i tankerne. Det er noget specielt men meget lækkert garn fra designer Karen Noe (Japonica Flower 30% silke og 70% uld), og jeg kunne være usikker på, hvor jeg lige kunne få det. (Det viste sig, at nærmeste forhandler oplyses på www.karen-noe.dk)

Men måske var der en anden type garn, der kunne bruges ?

Jeg lagde vejen omkring min 'garnpusher' Hanne, der er indehaver af 'Den Røde Tråd' i Hals.

Den Røde Tråd er en lille, hyggelig og meget velassorteret garnforretning i Midtergade i Hals, hvor indehaveren, Hanne, altid er hjælpsom i forhold til at hjælpe med at finde en garn, der passer. 

Hanne i Den Røde Tråd, foran alle uldgarnerne.  Der er bare rigtig mange flotte farver fremme lige nu, og man kan let blive fristet.
 .  
Hanne er også flink til at bestille hjem, hvis der er noget, man mangler. 
Lige specielt i forhold til denne kjole, havde Hanne desværre ikke lige den garn, der passede. 
Der var en baby-alpaca, endda i en flot karrygul, der faldt i min smag. Men ak  - for megen hovedregning udi masketal + sandsynligheden for at den blev for varm, gjorde, at den lige blev skudt til hjørne. 

 Jeg kunne også vælge en anden model, for der var også lige den flotte, uldne kjole med de mange snoninger på side 76. Det var bestemt også en mulighed. Den er strikket i Madonna fra Permin (70 % Kid mohair og 30% silke). Jeg må vist hellere forblive i tænkeboxen indtil jeg er mere sikker i mit valg. Men jeg tror nu nok pilen peger i retning af den første .

Faktisk er der rigtig mange andre flotte modeller i det nye Kreativ Strik, så mon ikke 'Den Røde Tråd' bliver frekventeret rigtig mange gange her i løbet af efteråret ?

Julen begynder også at vise sig i horisonten, og det plejer at give basis for lidt ekstra strikkeaktivitet.


efterårsløv
                                             

onsdag den 14. september 2011

Salat med rosenkål og vindruer

Stokroser

 Et lækkert tilbehør til fx en fiskefrikadelle (fra levevis eller hjemmelavet), er denne salat bestående af rosenkål, græsk yoghurt 2%, og vindruer. Og en anelse honning.

Salaten er også velegnet i madpakken.

Jeg har lavet salaten af 500 g rosenkål, en tilsvarende mængde vindruer, ca 5 spsk yoghurt og en knivspids honning (eller sødemiddel).

Med den mængde er der til flere pers./flere dage, og er dermed nemt og praktisk, når ugens menuer/madpakker planlægges.

Rosenkålene gøres i stand og snittes, den græske yoghurt tilsættes, og vindruerne halveres og udstenes.

Det hele røres sammen, og wupti : en lækker salat.


Salaten er rig på fibre og c-vitaminer, men pas på med mængden af vindruer, hvis du gerne vil tabe dig. Vindruer har et højt sukkerindhold, og dermed et højt GI.

Bon appetit.

vindruerne halveres og udstenes.


mandag den 12. september 2011

Strikkemæssige udfordringer.

Sensommerbuket 

Jeg må erkende, at jeg har fået kastet mig ud i et projekt der kræver al min opmærksomhed.

Udfordringen findes på side 68 ff i bogen 'Feminin Strik' af Lene Holme Samsøe, og består i al sin 'enkelhed' i det søde mønster I ser her ved siden af ( affotograferet fra førnævnte bog).

Sådan ser idealet så ud. Blomster mønsteret er både på ryggen, og på hvert forstykke af det, der skulle blive til en sød lille sommerbluse, der kan bruges som overdel til en sommerkjole.
Jeg har snart været igang i en måned nu - uhørt lang tid for sådan en lille sag.
Og for utålmodige mig.

Men den lille søde sag har jeg skullet trævle op op til flere gange, indtil det lykkedes mig at få knækket koden til mønsteret.
Det spiller nu nok også ind, at det ikke er det originale garn jeg bruger. Jeg må vist konstatere, at erfaringen fra nu af må være den, at det altid bør være det originale garn. Mønsteret træder simpelthen ikke godt nok frem i det garn, jeg har valgt at bruge (som er Roma fra Hjerte Garn).

Resultatet bliver knap så 'luftigt' som på originalen.

Her ser I mine kvaler.


Jeg er færdig med ryggen nu, og igang med 1. forstykke, og jeg håber det hjælper på mønsteret, når det bliver presset. Jeg skal nok vise jer resultatet den tid. Ville blot dele mine anstrengelser med jer ;o)

Måske nogle af jer har erfaringer med at bruge andet garn end det, der er nævnt i opskriften?

Forhåbentlig lykkes det at få en brugbar trøje ud af det.

For nu nærmer julegave strikkerierne sig, og så skulle den gerne være færdig. Overvejer at lave ting til filtning.  

Og jeg er også til at varme op til give-away her på bloggen. 
Der vil blive en lodtrækning blandt de faste læsere i forbindelse med bloggens fødselsdag her sidst på måneden. Og da der kun er 2 faste læsere indtil nu, er der (indtil videre) 50% vinderchancer. 

Så meld jer endelig som faste læsere - der er stadig store chancer for at få fingrene i en af de give-aways jeg har på bedding, og som I kommer til at høre nærmere om snarest. 

(tilmelding i rubrikken 'fast læser' i øverste venstre hjørne).


fantastisk farve denne Montbresia har, når den er i blomst.

søndag den 11. september 2011

et forvildet pindsvin, en sensommerbuket og en god bog.

Sensommerbuket, bestående af Solsikke, roser, solhat, montbresia, og skt.hansurt,  

Lige nu er der masser af skønne farver i haven. Disse hænge petunier har bare været så flotte hele sommeren, mens solsikkerne ikke har haft det helt store år i år.
Jeg er så småt begyndt at tage de mest sarte planter ind, fx mit appelsintræ, der ikke ret godt tåler temperaturer under 15 grader.
Idag har været en flot sensommerdag, men vi nærmer os en årstid, der kalder på indendørs sysler. Fx det at læse en god bog.
Jeg er kommet i en læseklub sammen med nogle gamle kollegaer. Det er en rigtig god ting. På den måde kommer man til at læse noget, man ikke nødvendigvis selv ville have valgt.  Og det kan være både spændende og berigende.
I vores læseklub har vi fx. læst 'Karitas uden titel' og 'Karitas, kaos på lærred' af den islandske forfatter Kristin Baldursdottir. Fantastiske bøger, der varmt kan anbefales.
Wassmos 'Hundrede år' , der er selvbiografisk, er også en læseværdig bog, og mange andre kan nævnes.
Skal jeg selv vælge, falder valget ofte på krimier.
 Men i læseklubben er repertoiret mere bredt.
Idag blev jeg færdig med at læse 'Min Kamp' af Karl Ove Knausgård.  Jeg citerer lige fra en boganmeldelse jeg skrev på Bogorms blog tidligere på dagen:

"Bogen er Karl Ove Knausgårds 3. bog, og handler primært om hans forhold til sin far, og dennes død. Bogen er selvbiografisk, og har i Norge vakt debat om, hvor tæt man kan gå i beskrivelsen af hverdagen, og de mennesker, der befolker den.

Døden er et tema, man møder det allerede på første side, som skydes igang med en beskrivelse af selve dødsprocessen. Dette ud fra en faktuel og deskriptiv vinkel, fakta siden af døden, så at sige.
Så spoler 'filmen' tilbage til K O Knausgårds barndom i Sydnorge i 70'erne. Første gang vi møder ham er han 8 år, og er intens og hudløs i sin beskrivelse af stemningen i barndomshjemmet, der er oversvømmet af faderens emotionelle stemninger. K O og hans bror er som på nåle, for hele tiden at registrere faderens humør. Hjemmet og opvæksten er hvad man kan kalde 'almindelig', og er et tidbillede af livet i 70'erne, og ungdomsperioden i 80'erne.
Beskrivelsen er krydret med livsfilosofi og har både nerve og dybde.
Da KO er 30 år dør hans far. Det er første gang han ser et dødt menneske, og bogens handling ændrer sig til at dreje sig om den uge der går, fra KO og hans bror får dødsbudskabet (de havde set frem til faderens død), og til begravelsen, som de tager til Kristianssand for at arrangere. På det tidspunkt har KO ikke set sin far i 1 1/2 år, og tror ikke det vil berøre ham noget særligt, andet end med en vis lettelse. Der kommer til at forestå et større oprydningsarbejde, både konkret og emotionelt. KO's reaktion kommer bag på ham selv, og det går op for ham, at han altid har kæmpet for at hans far skulle se ham. Og de momenter der har været af venlighed fra faderens side, rammer ham dybt nu, hvor han får øje på dem.
Bogen går meget tæt på Knausgård selv, og hans familie, og det er det, der giver bogen nerve. Bogen forholder sig reflekterende og med stor indsigt og indlevelse - Knausgård er både nænsom og skånelsesløs i sin beskrivelse. Ikke mindst af sig selv.
Bogen fangede mig fra første side, og det er svært at lægge den fra sig igen. Også mentalt."

Og så er der det at tilføje, at det er slående, så dramatisk en beskrivelse af de små hverdagsbegivenheder kan virke. Her tænker jeg på virkningen af et blik, et ansigtsudtryk, en mimik - alt sammen noget, der hører hverdagslivet til, men som Knausgård får skildret så stemningsmættet og intenst, at jeg vil bruge ordet mesterligt. Bogen beskriver hverdagen og de almindelige menneskers liv - og den er på intet tidspunkt kedelig.

Jeg er fast besluttet på, at jeg må have fat i bind 2.

Dagens ret var en laksefrikadelle med spidskål, rødbedesalat og kantareller.  Laksefrikadellen laver jeg ud af færdigrørt fars fra Føtex, hvor jeg tilsætter kapers, rejer, hvidløg og dild. Spidskålen koges, og der er tilsat lidt mornaysauce. Rødbeden er revet sammen med gulerod og æble, og der er lidt mango i også. Kantarellerne er ristet på panden med lidt salt og peber. En lækker sensommer ret, med masser af vitaminer, og ikke så mange kalorier.
Dette pindsvin var pludselig foran terrassen, men gemte sig blandt krukkerne, da det så sig opdaget. Pindsvinet er meget velkomment, fordi det hjælper med at udrydde snegle, og jeg tror jeg fandt dets vinterhi under terrassen. Det er rigtig hyggeligt med pindsvin i haven.

lørdag den 10. september 2011

glasbillede, efterårsstemning og morgenmad

Sådan kom mit glasbillede fra forleden så til sat se ud i færdig tilstand. Billedet er reliefbrændt, og måler 50 x 50 cm.

Nu nærmer vi os efterårsjævndøgn. Naturen begynder at vise tegn på sensommer - og at efteråret nærmer sig. Under birken ligger masser af gule blade, og lyngen blomstrer. Man kan også mærke det begynder at blive køligere om morgenen - og tidligere mørkt.

Brændeovnen har også været igang - og der er bestilt brænde til den kommende vinter. Desværre blomstrer lyngen i top - nogle siger det varsler (endnu en ) hård vinter ..

Men hvad pokker. Det kan da også være hyggeligt nok at krybe indendøre med ild i brændeovnen, og gode hyggelige sysler som bøger og strikketøj.

Dog kræver det lige lidt ekstra motivation for at stige ud af sengen om morgenen.

Jeg bruger min morgenmad som motivation.

Der var engang jeg aldrig spiste morgenmad.

Det var før jeg lagde min livsstil om. Dengang vejede jeg adskillige kg mere end jeg gør nu.

Nu er morgenmaden det bedste måltid.

Og jeg skal fortælle jer hvorfor:  det består af  1/2 skyr og 1/2 cheasy 0.1 %, og derpå friske bær/frugter og mandler. Desuden også lidt mysli. Og det er LÆKKERT !

Jeg læste et sted, at man skulle spise morgenmad som en dronning, frokost som en prinsesse, og aftenmad som en fattigrøv. Jeg tror at jeg gjorde det stik modsat før jeg lagde kostvanerne om.

Min morgenmad er dagens største og mest kalorierige. Der er for omkring 500 kal. i dette måltid - og så kan I selv regne ud hvad der er i resten, når dagsdosis er 1400.


Der er flere mælkeprodukter man kan vælge imellem. Cheasy er fedtfattig og smager godt. Skyr er rig på proteiner, jeg vælger som sagt at blande dem. Der er også græsk yoghurt 2% eller kvark. Yoggi er ikke en god ide hvis man skal tabe sig - det indeholder for meget sukker.

Af mysli vælger jeg noget fiberrigt og sukkerfattigt. Fedtprocent må være under 5%. All Bran + er god, det samme er nogle af Axa's produkter, og kornkammeret. Jeg plejer at skifte lidt.

Aftenmaden idag bliver mad for 'fattigrøve', nemlig KÅL. For få år siden kunne jeg ikke drømme om at sætte tænderne i kål. Kål ? moi ?  aldrig !  - men nu nyder jeg gerne spidskål, hvidkål, rødkål, savoikål, blomkål etc. i alle mulige afskygninger.  Det er både vitaminholdigt (især C) og smækfyldt med fibre.
og perfekt mad til en sensommer- eller efterårsdag.

Og nu bliver jeg da lidt nysgerrig efter at høre hvad der motiverer I andre til at stå op sådan en mørk og råkold efterårsmorgen ?

efterårsæbler

onsdag den 7. september 2011

Hvis jeg vandt en million ..

Fra Isfjorden, Ilulisiat 2002

Tænk sig at vinde en million ! 
Det er desværre de færreste beskåret - men det er rigtig hyggeligt at lege med tanken. 

Engang var vi en flok der mødtes til nytår, og en fast del af traditionen var at ønske noget for det kommende år. Og et år kom vi til at snakke om netop dette: tænk hvis en af os vandt en million. En veninde og jeg gav hinanden håndslag på, at den af os der vandt, skulle give den anden en Toyota Yaris. Veninden mente tænksomt, at det ville give anledning til uenighed, næsten uanset hvad - for mer' vil ha' mer'.  Selv om der står en funklende ny Yaris, vil modtagere måske være utilfreds med, at det ikke blev med fx læderindtræk, eller andet ekstraudstyr. 
Måske har hun ret - og måske er det sundeste i virkeligheden at forblive 'på jorden'.  

Jeg tror jeg kan sige temmelig sikkert, at hvis jeg vandt en million ville der gå adskillige dage inden jeg fik armene ned igen - og inden jeg landede på jorden. 

Det omtalte nytår brugte jeg som anledning til at gå ind i en planlægningsfase - man kan jo lige så godt forberede sig lidt. For tænk hvis nu .. 

Og det blev simpelthen sådan en hyggelig nytårdag. 

Det stod mig klart, at der var en ting jeg gerne ville fyre penge af på: at invitere alle mine nærmeste med på en rejse til Grønland. Jeg har selv været der i 2002 og i 2004, og der er bestemt steder, der er et gensyn værd.  Jeg gik ind i en meget detaljeret planlægning.

Først skulle der sendes invitationer ud. Gæsterne skulle møde i lufthavnen, og have bestilt 14 dages ferie medio august. Destinationen skulle være ukendt, men de skulle opfordres til at medbringe lunt tøj, terrængående fodtøj, vand- og vindtæt tøj etc. 
Måske ville gæsterne få mistanke, når de nærmede sig Grønlandsflys Gate i lufthavnen. Efter et skift i Kangerlusuaq ville turen gå nordpå til Illulisiat.
Her ville gæsterne blive indlogerede på Hotel Hvide Falk, der har den mest forrygende udsigt ud over Isfjorden.  Her serveres en Grønlandsk buffet der er uforglemmelig (se billede), fisk der er halet op af Isfjorden få timer tidligere - og Disko Øen, der ligger 70-80 km væk synes meget tættere på. 
Det ville blive lavet et program, så gæsterne kan vælge mellem forskellige ture. Fx helikopter ud til Eqi isbræen, eller ind til Isfjorden. Der kan man også gå - og opleve en stilhed der er nærmest åndeløs. 
Man kan komme på en sejltur ud i isfjorden, hvor man sejler helt tæt på de op til 100 meter høje isbjerge. 
Når den første uge er gået, overvejede jeg at krydse over indlandsisen (i fly) og besøge Tasiliaq i Østgrønland. Det er meget forskelligt fra Vestgrønland, og bestemt også en oplevelse værd. Jeg er ikke helt bestemt på om det er det, jeg vælger - eller om det skal være Island.
Men der skal jo også være lidt overraskelser i det - og den allerstørste overraskelse ville da være overhovedet at vinde millionen!
Isbjerge i isfjorden, Illulisiat 2002
Slædehunde, Illulisiat 2002

fra Tasiliaq, Østgrønland, 2004
Aftenstemning i Tasiliaq, Østgrønland, 2004
Bloggens tema idag er foranlediget af at klasselotteriet har en konkurrence, som man kan deltage i gennem det at blogge under emnet 'hvis jeg vandt en million'. jf. www.klasselotteriet.dk
- og jeg må nok hellere tilføje, at det ikke var hele millionen der ville blive fyret af på Grønlandsturen. Der skulle også være til en Yaris, måske en ny blæret bolig  mv.
Så x lige fingre !www.millionlotteriet.dk

tirsdag den 6. september 2011

sund og nem hverdagsmad

Kender I et godt sted i skoven, hvor det myldrer med gule kantareller, eller er i måske bymennesker der må ty til det lokale supermarked, så er kantareller bare super lækre.

Jeg fandt disse herligheder i Netto - (kan modstå alt, undtagen fristelser).
Aftensmaden skulle være både hurtig, nem, vitaminrig, kalorie-fattig og noget, der også kan bruges i madpakken.

Så ristede kantareller med omelet blev valget.

I al sin enkelhed:

Kantarellerne gøres rene (børstes) og ristes på en pande. Er man, som jeg, smør- og piskefløde forskrækket, kan de ristes i lidt olie.
Omeletten laves på vanlig vis med at et par æg slås sammen, og ristes på en pande. Man kan vælge at komme lidt frisk parmesan på.

Som tilbehør valgte jeg rejer.

Sommetider vælger jeg at komme noget laks i omeletten. Ind imellem har jeg rester af kartofler eller grønt, som jeg blander i. Et andet tilbehør er en råkostsalat bestående af gulerod, rødbede, æble og mango.

Fordelingen er (til flere personer/portioner) 3-4 rødbeder, 3-4 gulerødder, 1 æble og 1 mango.
Det hele rives på det grove rivejern, bortset fra mangoen, der skæres i små tern.
og så har man en god salat, der passer fx til omelet, men også til laks, fiskefrikadelle, hytteost og meget mere. Den er også anvendelig i madpakken. (se foto forneden).

Den grønne salat består af en blanding af ruccola og baby salat. Her tilsættes avokado, honningmelon (ca 1/2), 1 pære, nogle jordbær, pinje kerner, rød og orange peberfrugt, blomsterne af broccoli, og som dressing lidt balsamico eddike.


Retten indeholder meget protein, som er vigtig for musklerne. 

Proteinet giver også en god mætheds følelse, og sparker til forbrændingen. Jeg har ikke regnet det nøjagtige energiindhold ud. Men det kan nemt gøres på madlog.dk eller madital.dk. Sidstnævnte er gratis.

Madpakken i morgen kommer til at indeholde rester.

Vil man gerne tabe sig, er det godt at basere sin kost på protein og fibre, og skrue ned for kulhydrater, især sukker. Fedt er ok så længe det er de rigtige fedtstoffer, som fx nødde- og olivenolie.

Det vigtigste er ikke at sulte - OG at maden er lækker. 'God mad' er ikke nødvendigvis mad der indeholder fedt og fløde og hurtige kulhydrater. Det er min hensigt her i bloggen at prøve at bringe eksempler på 'God mad' der også er sund og energirigtig mad.
Omelet med rejer, kantareller, grøn salat og rødbedesalat med gulerod, æbler og mango.

Så hæng med her på bloggen - meld jer gerne som faste læsere  :o) - kommentarer modtages med glæde.